5 tips voor een betere concentratie op de werkplek

Ken je dat gevoel? Ben je rustig aan het werken, komt een collega naast je zitten die luid in gesprek is met andere collega’s. Of je wordt gebeld op je privénummer, of een collega staat aan je bureau met een vraag. Langdurige concentratie is niet altijd gemakkelijk. Vaak zijn er veel stoorzenders die de concentratie verbreken. Daarom heeft www.woutmonseurs.nl een aantal tips voor u als werknemer om ervoor te zorgen dat u zo geconcentreerd mogelijk kan werken.

1. Zorg voor een rustige omgeving

Niets zo vervelend als kunnen genieten van een luide telefoongesprek, of gebabbel van collega’s. Zelfs de zachtste geluiden kunnen afleiding veroorzaken. De ene is hier gevoeliger voor dan de ander. Daarom is een goed geïsoleerde werkplek belangrijk voor een goede concentratie.

De kantoorinrichting speelt hierin een belangrijke rol. Veel werkplekken in een grote ruimte maken het snel lawaaierig. Probeer daarom de werkplekken zoveel mogelijk in verschillende ruimtes te verdelen. Is dit niet mogelijk? Door akoestische en visuele partities te gebruiken die geluid absorberen, wordt de akoestiek in de ruimte verbeterd.

2. Stimuleer een gezonde levensstijl

Door regelmatig te oefenen, zul je je beter voelen, zal je geheugen beter zijn en kun je je beter concentreren. Door sport aan te moedigen met uw werknemers, wordt indirect de productiviteit verhoogd. Bovendien is de groep mensen die regelmatig traint meer tevreden over hun werk en minder vaak ziek. Dit is de conclusie van een onderzoek door Monsterboard.nl naar sport en carrière bij meer dan 12.000 Nederlanders.

3. Zorg ervoor dat werknemers zo min mogelijk gestoord worden

Het kan verleidelijk zijn om een ​​collega te bezoeken voor een kleine vraag, maar dit kan iemand helemaal uit concentratie halen die gewoon van typen houdt. Zorg er dus voor dat hierover duidelijke afspraken worden gemaakt. Mee eens dat bijvoorbeeld alle vragen door de mail gaan. Het klinkt misschien kinderachtig, maar op deze manier kan iemand zelf beslissen wanneer ze zullen antwoorden. Dit is natuurlijk niet van toepassing op het verbranden van dingen!

4. Herstelmomenten inschakelen

Onderzoek toont aan dat de gemiddelde concentratie van een mens niet langer is dan 30 tot 60 minuten. Zorg er dus voor dat uw werknemers af en toe een paar minuten pauze nemen. Zie dit niet als een moment waarop geen werk wordt gedaan, maar een moment van herstel voor de hersenen. Een wandeling rond het blok of een wandeling naar het koffiezetapparaat helpt om de concentratie te herstellen.

5. Plaats je mobiel uit het zicht

Vanwege het digitale tijdperk zijn we 24 uur per dag beschikbaar. Bekijk gewoon je Facebook, stuur een app, like iets of deel, oh hoe snel worden we afgeleid! Wist je dat na zo’n onderbreking je focus pas na 7 tot 15 minuten volledig hersteld is? Steek je mobiel in je tas of andersom. Op deze manier bent u veel productiever en kunt u het horen wanneer u wordt gebeld.