De zes denkhoeden

De zes denkhoeden, bedacht door de Maltese arts en schrijver Edward De Bono, is een methode om anders denken te stimuleren en besluiten te vormen. In deze methode stelt De Bono zes verschillende “hoeden” op die elk een verschillende kleur hebben, zoals een rode, blauwe, zwarte of witte hoed.

Door verschillende denkhoeden op te zetten wordt een persoon in een andere positie geplaatst om te denken vanuit een ander perspectief, vaak een die ze vaak zelf niet kiezen, om een probleem of vraagstuk te benaderen. Hierdoor wordt denken vanuit één perspectief uitgesloten en kan iemand tot nieuwe inzichten komen.

De gekleurde hoeden

De “hoeden” komen in verschillende kleuren. Je hebt de rode, gele, groene, blauwe, zwarte en witte hoed. De kleuren zijn geen eenzijdige beschrijving van een denker. In plaats daarvan moet iedereen in staat zijn om te denken en tot inzichten te komen op één van de zes manieren. Het is dus geen omschrijving van het individu, maar eerder een omschrijving van een manier van denken.

De rode hoed gaat om emotie en intuïtie. De gele hoed is een vooral positieve manier van denken en kijkt veel naar de voordelen. De zwarte hoed is hiervan het tegenovergestelde: deze hoed kijkt vooral naar de zwakke punten van een idee en is kritisch. De groene hoed houdt zich bezig met het bedenken van nieuwe ideeën, waar de blauwe hoed veel meer bezig is met het proces van dingen. De witte hoed houdt zich bezig met feiten, cijfers en informatie en bekleed doorgaans een neutrale positie.

Resultaten

De methode van de zes denkhoeden is een simpele, praktische en efficiënte methode die wordt gebruikt om tot nieuwe inzichten te komen, maar het wordt ook gebruikt om denken structureel te maken. De meeste brainstormsessies zijn ongestructureerd en mensen springen van positief naar neutraal, naar vol ideeën en dan weer naar een kritische houding. De zes denkhoeden van De Bono voorkomen dit, zodat iedereen zijn mening en perspectief kan uiten over de feiten, voordelen of nadelen en voor mensen die vaak alleen één hoed op hebben tijdens een vergadering of brainstormsessie, kan dit resulteren in nieuwe ideeën of manieren van denken.