Tips om veilig vuurwerk met je kind af te steken

Vuurwerk afsteken is een spannend moment voor veel kinderen, ongeacht de leeftijd. Het is echter belangrijk om te zorgen dat je vuurwerk zo veilig mogelijk af kunt steken. Je wilt immers dat je kind veilig kan genieten van de mooie kleurenshow zonder de risico’s die erbij komen kijken. In de tekst hieronder kom je een aantal handige tips tegen om veilig vuurwerk af te steken met je kind.

Vuurwerk geschikt voor kinderen

Zijn je kinderen dol op vuurwerk en wil je kiezen voor vuurwerk dat geschikt is voor de kleintjes? Dan kun je kijken naar categorie 1 vuurwerk (cat 1 vuurwerk). Naast voor kinderen is categorie 1 vuurwerk kopen ook een leuk idee als je een verjaardag viert, bij een huwelijksfeest of tijdens Oud en Nieuw. Je kunt zorgen voor een knallend feest met categorie 1 vuurwerk, terwijl je ook rekening houdt met de veiligheid.

Wat is categorie 1 vuurwerk?

Categorie 1 vuurwerk, ook wel kindervuurwerk, cat 1 vuurwerk of F1 vuurwerk genoemd, is het lichtste en meest ongevaarlijke type vuurwerk. Dit is de reden waarom categorie 1 vuurwerk geschikt is voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen veel plezier beleven aan categorie 1 vuurwerk. Dit soort vuurwerk is vooral geschikt voor gebruik binnenshuis en het effect is beperkt. Voorbeelden van categorie 1 vuurwerk zijn onder andere sterretjes, knalerwten en kleine fonteinen.

Categorie 1 vuurwerk afsteken

Het is wettelijk toegestaan in Nederland om categorie 1 vuurwerk af te steken en dit mag heel het jaar door. Je hoeft dus niet te wachten tot Oud en Nieuw of een speciaal evenement. Dit betekent dat je voor vrijwel elke gelegenheid categorie 1 vuurwerk mag afsteken zonder dat je in de problemen komt met de wet.

Zaken waar je aan moet denken

Ga je vuurwerk met je kinderen afsteken, dan zijn er bepaalde zaken waar je aan moet denken. Naast het kiezen van veilig soort vuurwerk dien je ook te denken aan het lezen van de instructies om ongelukken te voorkomen. Je moet ook bepalen wat de meest veilige afstand voor kinderen is om samen vuurwerk af te steken. Blijf daarnaast te allen tijde goed toezicht houden op kinderen die vuurwerk afsteken, neem de juiste veiligheidsmaatregelen en zorg ervoor dat je een brandblusser en een emmer met water bij de hand hebt mocht er tijdens het afsteken van vuurwerk met je kinderen iets misgaan.