Wijn, romantiek en schilderachtige dorpjes: je vindt het aan de Moezel

Moezel

De Moezel zelf is een vrij korte rivier, die slechts van de Franse Vogezen tot aan in de Rijn loopt. Toch is Moezel erg bekend onder Nederlanders. Daar is uiteraard een goede reden voor: de Moezelvallei is een klein maar prachtig gebied, een regio die nóg mooier is geworden door de pittoreske dorpjes die erlangs zijn gebouwd. De Moezelvallei staat daarnaast bekend om de vele wijngaarden die er zijn. Deze voegen niet alleen veel fraais toe aan het landschap, ook je smaakpapillen zullen blij zijn als ze aan deze wijnen worden blootgesteld. In het Moezeldal vind je bovendien diverse oude kastelen en burchten. 

Burg Eltz, Duitsland

Welke steden en dorpjes zijn echt de moeite waard?

Als je maar voor een paar dagen naar de Moezelvallei gaat, dan staat je een drukke tijd te wachten. Dit komt doordat er gewoon zo veel te doen en te zien is in dit gebied. Qua steden en dorpen is dat ook zo. De volgende zijn in het bijzonder de moeite van het bezoeken waard:

• Trier, de oudste stad van Duitsland. Hoewel veel van de mooiste gebouwen in de Tweede Wereldoorlog zijn beschadigd of vernietigd, is het geheel hierna erg mooi herbouwd. Meerdere gebouwen in Trier staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De Sankt Gangolf Kirche is een van de opvallendste bouwwerken.

Reichsburg Cochem

• Cochem: van de kleinere plaatsjes aan de Moezel is dit de bekendste. Het marktplein is met zijn even typerende als fraaie vakwerkhuisjes echt een genot. Boven het plaatsje torent een kasteel uit, iets dat extra sfeer geeft aan het geheel. • Nog zo’n plaatsje met een oud centrum dat uit historische en zelfs romantisch aandoende bouwwerken bestaat is Beilstein. Een schitterend uitzicht over dit plaatsje en de omgeving is te verdienen als je Burg Metternich beklimt vanuit Beilstein.