Waarom je brein trainen met breinspelletjes niet gelijk zorgt voor een beter geheugen

brain training

De marketing van brein training spelletjes en de beloften die ze maken

Deze dagen, met een snelle zoekopdracht, kun je tientallen breinspelletjes vinden die je de mogelijkheid beloven om je geheugen en algemene cognitieve vaardigheden te verbeteren. Het idee van het verbeteren van je geheugen, vooral als je ouder wordt, is een aantrekkelijk vooruitzicht voor velen. Iedereen wil tenslotte de best mogelijke versie van zichzelf zijn. Breinspelletjes worden vaak geadverteerd als een gemakkelijke manier om je hersenen te trainen, net zoals je je lichaam zou trainen in een sportschool. Ze verleiden ons met de belofte van een beter geheugen en snellere verwerkingssnelheden. Maar leveren ze echt de brein training wat ze beloven?

De marketing voor deze spellen is slim en inspeelt op de angsten van mensen over geheugenverlies, vooral naarmate ze ouder worden. Het idee dat een eenvoudig, leuk spelletje op je telefoon of tablet kan bijdragen aan het verbeteren van je geheugen is uitermate verleidelijk. Maar in werkelijkheid is het bewijs voor deze claims niet altijd zo sterk als de marketingteams van deze bedrijven ons willen doen geloven.

De wetenschap achter breinspelletjes en geheugenverbetering

Er zijn veel studies gedaan naar het effect van breinspelletjes op het geheugen en andere cognitieve functies. En terwijl sommige onderzoeken enige verbetering hebben aangetoond in specifieke taken die direct gerelateerd zijn aan de gespeelde spellen, is het effect op algemene cognitieve vaardigheden en geheugen minder duidelijk. De website snellezen.com heeft een uitgebreid artikel over het onderwerp dat een diepere duik neemt in de complexiteit van dit onderwerp.

Een van de problemen is dat veel van deze spellen zich richten op zeer specifieke taken, zoals het onthouden van een reeks cijfers of het snel herkennen van patronen. Hoewel je na verloop van tijd misschien beter wordt in die specifieke taak, is er weinig bewijs dat die verbetering zich vertaalt naar je algehele geheugen of cognitieve vaardigheden. Met andere woorden, je wordt beter in het spel, maar niet noodzakelijkerwijs beter in het onthouden van waar je je autosleutels hebt gelaten.

Wat echt werkt voor geheugenverbetering

Het idee dat je je geheugen kunt verbeteren door een spelletje te spelen is verleidelijk, maar helaas is de realiteit vaak gecompliceerder. Als je echt je geheugen en cognitieve vaardigheden wilt verbeteren, zijn er andere, meer bewezen methoden die je kunt proberen. Goede voeding, voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals overmatig drinken of roken kunnen allemaal bijdragen aan de gezondheid van je hersenen.

Daarnaast kan het beoefenen van mindfulness, het leren van een nieuwe vaardigheid of taal, het regelmatig lezen van boeken en het aangaan van sociale interacties ook bijdragen aan het verbeteren van je cognitieve vaardigheden en geheugen. Al deze activiteiten stimuleren de hersenen op verschillende manieren en kunnen helpen om je geest scherp te houden.

Hoewel breinspelletjes een leuk tijdverdrijf kunnen zijn, is het belangrijk om realistisch te zijn over wat ze kunnen bijdragen aan je geheugen en cognitieve vaardigheden. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de beloften van deze spellen, maar het is belangrijk om ook andere, meer bewezen methoden te overwegen om de gezondheid van je hersenen te ondersteunen.