Wat zijn probiotica?

probiotica kopen

Probiotica bestaan uit levende micro-organismen die van nature in de darmen voorkomen en die een positief effect hebben op de gezondheid wanneer ze in voldoende mate worden geconsumeerd. Meestal bestaan probiotica uit bacterieën, maar ze kunnen ook bestaan uit gisten.

Wanneer is probiotica goed voor je?

Probiotica kunnen een gunstig effect hebben op de algehele gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld probiotica kopen en innemen bij darmklachten, allergische verschijnselen of wanneer je je weerstand wilt verhogen. Zo zijn er aanwijzingen dat probiotica bij het prikkelbare darmsyndroom en bij verstopping en/of diarree een positief effect kunnen hebben. Ook mensen bij wie de darmflora ontregeld zijn, kunnen probiotica kopen wat een positief effect kan hebben op hun gezondheid. De darmflora kunnen ontregelen onder andere door een te grote suikerinname en een vezelarm dieet. Ook kan de darmflora veranderen door ziekte, een infectie of een behandeling met bepaalde medicijnen zoals antibiotica. Meestal zijn de effecten van het innemen van probiotica na enkele weken dagelijks gebruik merkbaar.

probiotica kopen

Wat is de werking van probiotica?

Probiotica komen via de maag in de darmen terecht. Om hun werking te behouden, moeten probiotica in de maag overleven. Vervolgens komen zij in de dunne darm terecht en uiteindelijk in de dikke darm. Probioticum supplementen bestaan uit bacteriestammen, waarvan elk bestaat uit een groep bacterieën met een bepaalde functie. Ook heeft elke bacteriestam een eigen geslacht en soort. Probiotica met meerdere bacteriestammen zijn effectiever dan probiotica met slechts enkele bacteriestammen.

In welke vormen zijn probiotica verkrijgbaar?

Probiotica zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals gefermenteerde drankjes, yoghurtdrank of als voedingssupplement. Ook komen probiotica van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals yoghurt, kefir, salami, brie, roquefort, gorgonzola, zuurdesembrood, biere, wijn, augurken, kimchi, misosoep en tempeh.