Een ontspannende baan als schrijver

Vrijheid is iets wat ieder mens nodig heeft. Niet alleen in de vorm van in een vrij land wonen, maar ook in de vorm van zelf je eigen keuzes maken en zelf de invulling van je tijd bepalen. Het leven van een schrijver is vaak een zeer vrij leven, maar wel wanneer de juiste keuzes worden gemaakt en er op een slimme manier met de tijd wordt omgegaan. Wil jij als schrijver aan de slag, omdat dit je veel vrijheid kan geven? Bekijk dan de onderstaande informatie om hier een beter beeld bij te krijgen en te ontdekken hoe het wel of juist niet moet.

Hoe ontspannen is een baan als tekstschrijver eigenlijk?

Het klinkt lekker. Je vult je eigen dagen in. Je staat op wanneer je wilt en werkt vanaf wanneer en tot wanneer je zelf wilt. Ook wanneer je liever niet in Nederland bent kun je er ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan en vanaf daar te gaan werken. Er zijn genoeg landen op de wereld waar de kosten voor het levensonderhoud een stuk lager zijn dan hier. In dat geval kun je profiteren van lagere kosten en hetzelfde werk doen wat je ook in Nederland had gedaan.

Maar waar veel beginnende schrijvers van tevoren vaak niet aan denken is dat er nog veel meer zaken om de hoek komen kijken. Het schrijven van een boek is een ding, maar om een succesvol boek op de markt te brengen moet deze wel vaak genoeg worden verkocht. Daarvoor is het nodig om deze te printen, te distribueren en op de juiste manier te promoten. Voor veel van deze zaken is geld nodig en niet iedere (beginnende) schrijver heeft dit beschikbaar. Dit is de reden dat veel schrijvers samenwerken met uitgeverijen. Die nemen veel van deze zaken over en nemen zelfs het financiële plaatje voor hun rekening. Nadeel is dat je zelf weinig controle over je boek houdt en een kleine marge overhoudt aan de verkochte boeken.

Daar komt bij dat het schrijven van een boek een zeer tijdrovende klus is en nooit garantie geeft op succes. Zelfs wanneer je jaren in een boek steekt kan het zijn dat deze achteraf geen succes is. Bedenk je daarom van tevoren goed wat je gaat doen wanneer dit het geval is. Denk je de motivatie en financiële ruimte nog te hebben wanneer dit bij jou het geval is?

Efficiënt werk uitbesteden

Een andere mogelijkheid is om bepaalde zaken uit te besteden. Bij een uitgeverij verlies je helaas zelf veel controle over je eigen boek, maar er zijn ook andere bedrijven die je verder kunnen helpen, zoals Pumbo. In een goed overleg wordt er gekeken en bepaald welke zaken jij het beste uit kunt besteden en welke je zelf in handen houdt. Kortom, alle zeggenschap over je boek blijft bij jou en je wordt geholpen met de zaken waar je hulp bij nodig hebt, zoals het drukken van je boek of het distribueren ervan.

De verkoop van je boek zou je zelfs kunnen doen met een eigen website. In samenwerking met Pumbo kun je een bestelmodule koppelen aan je eigen website via Boekenbestellen.nl. Er zijn nog veel meer voordelen te behalen, zoals het bedrukken van een boek door middel van printing on demand. Dit houdt in dat een boek pas wordt gedrukt wanneer hier een bestelling van binnenkomt. Er is dus geen enorme voorraad van je boek nodig wanneer je ook nog niet zeker weet of je boek een succes gaat worden.